En välmående personal är grunden

Genom att ta hand om din personal, ser du till att du har en personal även i fortsättningen. Nu om någonsin sätts det på prov, säger Björn Helsing, rådgivare inom HORECA-sektorn.

Med sin långa erfarenhet av arbetsledning och personalfrågor inom restaurangbranschen, vet Björn Helsing att delaktighet är avgörande för att personalen ska må bra på jobbet. Att alla faktiskt hänger med och vet vad som händer. 

Speciellt nu är det avgörande då det svänger snabbt inom branschen och läget förändras ständigt. 

För läget är minst sagt exceptionell och utmanande. Arbetsvardagen ser väldigt annorlunda ut just nu på många håll inom hela branschen. Situationen kräver helt andra kraftansträngningar av såväl chefen som personalen än man är van vid. 

– Nu testas kommunikationen mellan chefen och anställda. Det krävs mycket av ledarskapet just nu, framför allt flexibilitet och lyhördhet, säger Helsing.

Den rådande situationen har medfört många svåra frågor att besvara och nya praktiska problem att lösa. Även tuffa beslut som måste meddelas personalen. Allt detta medan läget förändras hela tiden med nya restriktioner eller rekommendationer. Det gör det också svårt att planera långsiktigt.

– Som krögare och chef gäller det verkligen att hänga med. Det som gäller nu kanske ändrar till nästa vecka. Även om du som krögare inte har alla svaren, krävs det att du ändå är tydlig i din kommunikation till dina anställda. Det här är en tuff situation. 

Björn Helsing betonar att det här handlar om att satsa på en tydlig dialog och att man som chef ser sin personal.

I en utmanande och påfrestande situation får man inte heller som chef glömma bort sig själv. 

– Börja med dig själv. Om du inte mår bra, är det svårt att leda i utmanande tider.


Björn Helsing arbetar med koncept- och verksamhetsutveckling inom event- och restaurangbranschen.
Ta kontakt i chatten, så berättar vi mera.


Text: Yasmine Hedman
Bild: Hannah Kjellman och Felicé Hendersson