Dina mål visar vägen

Carina Granö-Träskelin är certifierad coach. (Bild: Jacob Åberg)

 

Att sätta upp mål ger dig en riktning – en väg framåt. Ett mål motiverar och hjälper dig att växa och att utvecklas. Certifierade coachen Carina Granö-Träskelin ger dig fem tips att tänka på då det gäller mål.

I dagens hektiska värld kan det kännas som att varken tiden eller energin räcker till. Då hjälper det att ha tydliga och konkreta mål, som håller dig på en väg i rätt riktning, berättar coach Carina Granö-Träskelin.  Hon lyfter upp fem tips som är bra att tänka på då du ska ställa upp mål för dig.

 

1. Hitta din framgångsformel. Tänk tillbaka på till exempel tidigare år. Vad har då fungerat för dig och vad har inte? Svaren hjälper dig att hitta din framgångsformel. Ta avstamp i det goda som fungerat tidigare och bygg på med det du vill uppnå. Det som har fungerat förut kan fungera igen i ett annat sammanhang.

 

2. Bryt ner i mindre mål och ta lite åt gången. Den vanligaste stötestenen är för stora mål, som leder till ett allt eller inget tänk. Tröskeln blir lätt för hög och det blir ett “måste” som tar bort inspirationen. Bryt hellre ner ett stort mål till mindre delmål, som kan leda dig vidare till någonting större. Vi överskattar lätt hur mycket vi kan göra på kort sikt men underskattar hur långt vi kan komma med små steg på lång sikt.

 

3. Formulera också gemensamma mål. Det här kan gälla inom ditt team eller din familj. Ett gemensamt mål håller ihop och engagerar. Ni har en gemensam riktning framåt tillsammans. Även här kan det också vara små mål som gäller.

 

4. Stöd på vägen. Ibland kan det vara svårt att hitta och formulera sitt mål. Det kan till och med vara lättare att säga vad man inte vill. Då kan det vara bra att kunna bolla tankarna med någon. Här hjälper en coachningsprocess dig att hitta ditt mål. Genom att en coach ställer dig de rätta frågorna, hittar du dina svar, ditt mål och din riktning mot målet.

 

5. Vägen är det viktiga. Det är under vägen mot ditt mål som du utvecklas och växer. Dina mål kan omformuleras och utkristalliseras under vägen på grund av att omständigheterna förändras.

 


Vill du veta mera om coachning?
Ta kontakt i chatten eller per e-post info@supportme.fi, vi hjälper dig vidare.