TwoSisters Consultation: Håll teamkänslan uppe!

Hur mår ditt team? Nu då de flesta teammedlemmar jobbar på distans, är det verkligen viktigt att göra aktiva och konkreta åtgärder för att bevara teamkänslan. När har ni senast gjort en check på hur teamet mår? Det frågar arbetshandledarna Jenny Julin och Anna Nordmyr på TwoSisters Consultation. 

Jenny Julin och Anna Nordmyr på TwoSisters Consultation jobbar dagligen för mer välmående team på arbetsplatser. De har märkt att man ofta fokuserar enbart på hur effektivt ett team är.

– Men fråga istället teamet hur ni mår tillsammans och hur kommunikationen fungerar, speciellt nu då teammedlemmarna jobbar utspritt på olika håll, påpekar Anna Nordmyr. 

Då vi inte träffar varandra, växer osäkerheten. Teamets gemensamma mål blir diffusa. Därför blir det extra viktigt att jobba med tydliga roller och tydliga mål. 

– Har ni koll på era mål inom teamet och strävar ni åt samma håll, säger Jenny Julin. Om teamet har gemensamma mål, är det också lättare att följa upp hur teamet mår i den gemensamma situationen. 

Både Julin och Nordmyr lyfter upp betydelsen av en fungerande kommunikation i den här utmanande situationen.  

– Det är kanske inte alltid möjligt att hjälpa varandra med själva arbetsuppgifterna i en stressig situation. Men vi kan alla vara en människa för varandra, påpekar Julin.

Både Julin och Nordmyr framhäver att det inte räcker att bara konstatera att vi ska ta hand om varandra utan vi måste verkligen också göra det. Därför uppmanar de att ta in ett system för att kolla upp teamets och varandras mående.

– Då man jobbar hemifrån kan det i värsta fall gå dagar, veckor eller en månad utan att man haft en ordentlig diskussion med sin kollega förutom gällande någon specifik arbetsuppgift. Ta tiden att kolla med varandra. Det här gäller inte bara förmännen utan alla medarbetare, säger Julin avslutningsvis. 


Tveka inte att ta kontakt, ifall du känner att du vill ha stöd eller din grupp behöver handledning.
Ta kontakt i chatten eller per e-post, så hjälper vi dig vidare.