3 tips för smidiga arbetsavtal

Ska du snart anställa fler medarbetare till ditt företag? Eller kanske du står inför att underteckna ditt första arbetsavtal? Jurist Anne Lindgren-Slotte presenterar 3 punkter som kan vara bra att tänka på – för såväl arbetstagare som arbetsgivare.

1. Du som anställer, se till att skapa en trygg och öppen atmosfär för att lättare kunna diskutera anställningsvillkor och förväntningar. En rak och öppen kommunikation är att föredra även när det gäller arbetsavtal. Utan ramar uppstår lätt missförstånd om villkor och förväntningar. Skapa en stabil grund direkt från start.

2. Du som ska skriva under, fråga dig själv ”Uppfyller det här mina förväntningar?”. Vad, var och när är några av de frågor som arbetsavtalet ska ge svar på. Finns det Svåra begrepp och formuleringar? Eller är någonting annat oklart? Fråga alltid innan du skriver under.

3. Känn till vilka rättesnören som du har på din sida både som arbetsgivare och som arbetstagare. Återigen, fråga om något är oklart. 

 


Vad mera behöver du tänka på när det gäller arbetsavtal?

Vad allt ska finnas med i ett arbetsavtal? Bland annat de här frågorna får du svar på i jurist Anne Lindgren-Slottes föreläsning om arbetsavtal. I föreläsningen presenteras tips och råd för såväl arbetsgivare som arbetstagare inför arbetsavtalssituationer. Föreläsningen hittar du i vår webbshop.  Där hittar du även en omfattande guide och mall för arbetsavtal.


Foto: Rebecka Hägert-Backull