Tillbaka på kontoret igen


Våren har varit unik på alla sätt. Vid det här laget kan vi allt om distansarbete. Vi har provat oss fram. Vi har läst alla tips för digitalt samarbete. Samtidigt som vi levt i ovisshet, har vi inte haft något annat val än att få distansjobbet att fungera.

Sakta börjar nu en del återgå till sina fysiska arbetsplatser.  SupportMe:s coach Carina Granö-Träskelin listar 7 saker att tänka på då kollegiet återgår till att jobba under samma tak igen.

 

1. Skapa trygghet

Det gäller att skapa en trygghet på arbetsplatsen. Vad behövs för att alla ska känna sig trygga? Gå tillsammans igenom vilka spelregler som nu gäller på arbetsplatsen. Tänk praktiskt och konkret. Det kan handla om allt från handtvättning till att vi behöver placera skrivborden lite längre ifrån varandra. Här har vi olika behov av kontroll. Vissa behöver ha mera kontroll över situationen än andra.

 

2. Krisens olika faser

En viktigt sak att komma ihåg är att vi alla upplever och genomgår kriser olika.  Därför ska vi vara medvetna om att vi alla befinner oss i olika faser av en pågående kris. Medan en del ännu är i ett shockstadium, har andra hunnit längre i bearbetning och blickar redan framåt och är redo att tänka på utveckling.

 

3. En tillåtande attityd

Det ska vara tillåtet att prata om känslor på arbetsplatsen och att högt kunna säga t.ex. att “ jag är inte okej”. Under den här våren har vi säkert alla blivit bättre på att fråga av varandra hur vi mår. Det ska vi fortsätta med också framöver.

 

4. Lyssna på varandra

Det räcker inte att man bara frågar utan man behöver också lyssna på varandra. Som ledare ska du inte bara fråga dina anställda hur de mår utan också verkligen lyssna på vad de svarar dig. Här är vi återigen alla olika i hur vi berättar om våra känslor och kan benämna nyanserna i våra känslor. “Jag mår dåligt” kan betyda så mycket. Vi kan vara sorgsna, melankoliska, missförstådda osv. . Om vi lär oss benämna våra känslor med namn, får vi ett lugn i kroppen och samtidigt lär vi känna oss själva bättre.

 

5. Tryck på reset-knappen

Nu är det ett gyllene läge att trycka på reset-knappen på arbetsplatsen för att ge rum för nytänkande och nya lösningar. Vilka vanor har vi haft förut som inte har fungerat eller har varit onödiga?  Vad kan vi nu göra annorlunda? Vad har vi lärt oss av den här krisen och kan ta med oss? Det kan exempelvis betyda kortare möten och flera möten via video.

 

6. Ta vara på mikropauserna

Under tiden vi distansarbetat hemifrån, har mikropauserna smugit sig in naturligt i vår arbetsvardag. Ta vara på dessa mikropauser och håll kvar vanan. Fråga dig själv hur du kunde ta en mikropaus mitt under arbetsdagen. Kan det vara t.ex. att gå ett varv runt kvarteret?

 

7. Ta små steg åt gången

Att gå tillbaka till ett fysiskt kollegium sker inte över en natt. All förändring tar tid. Även om omställningen skedde snabbt, har vi nu en bättre möjlighet att ta små steg åt gången. En del av de anställda är nödvändigtvis inte beredda att genast återgå till den fysiska arbetsplatsen i detta läge. Vad är då den optimala tryggheten på individnivå? Vad är bäst för mig? Är man orolig och fundersam, lönar det sig att tala med sin förman om möjliga lösningar.

 

Det här är ett gyllene läge för arbetsgemenskaper att tillsammans fundera på sina framtida riktlinjer, visioner och vad som kunde göras annorlunda i fortsättningen. Gruppcoaching kan då vara ett bra verktyg och stöd i den processen.


Är du intresserad av gruppcoaching för ditt team? Ta kontakt via chatten eller per e-post info@supportme.fi för att fråga mera.