Tankar inför framtiden – hur viktigt är ett socialt nätverk?

 

Sociala nätverk har blivit en alltmer viktigare del av rekryteringsprocessen. Det syns bland annat via sociala medier med fokus på professionella nätverk, exempelvis LinkedIn. För unga vuxna kan det kännas överväldigande att utöver studierna, behöva lägga fokus på att utveckla och underhålla ett professionellt socialt nätverk. Samtidigt håller de flesta med om att ett nätverk är viktigt för att hitta jobb i framtiden.

SupportMe har frågat studerande och unga vuxna om deras förväntningar och vad de oroar sig för inför framtiden när det gäller jobb och nätverkande.

 

Betydelsen av att ha ett nätverk

 

Så här säger Jennie Stolpe, 25.

Jag är inte orolig för framtiden och att bli utan jobb. Det finns bland annat alltid jobb inom vården. Jag skulle säga att jag har ett bra nätverk då det kommer till Österbotten men jag vill gärna jobba utomlands eller utanför Österbotten i framtiden, och då är det en annan sak. Det är nog viktigt med nätverk. Många säger att det inte finns jobb och det är väl kanske de som inte har kontakter. De som däremot har kontakter får lättare jobb och på så vis skapas det klyftor i samhället.

Michael, 24, är inne på samma linje.

– Nätverkande spelar en stor roll har jag märkt av när jag har sökt till exempel sommarjobb. Inom Svenskfinland är det rätt vanligt att man får jobb om man har kontakter och ett brett nätverk. Samma skulle jag kunna påstå inom riktiga arbetslivet.

– Mina förhoppningar skulle vara att jag jobbar inom det område jag studerat, har en trygg arbetsplats med en stabil inkomst, ett arbete som gör att jag kan se fram emot att gå till jobbet. Något jag är orolig för är om det kräver egenskaper jag inte är bra på som till exempel språkkunskaper i landet jag arbetar i.

 

Framtiden oroar

 

– Just nu är jag orolig över corona då arbetsmarknaden är begränsad. Är också lite rädd för att vi ska hamna i en ekonomisk kris i världen. Men det som skrämmer mig mest är att jag inte kommer bli anställd på grund av mitt utländska ursprung. Rasism har en tendens har växa på arbetsmarknaden i kristider, säger Simone, 36.

Jag gillar inte att sälja mig själv och vill verkligen lägga så lite tid det går på internet och telefoner. Jag vet dock att nätverkande oftast är nyckeln till att hitta jobb men jag gillar inte utsattheten av att be andra om saker eller tjänster.

 

Fördelar med ett nätverk

 

Rebecca Ketola, 24, ser fördelar med nätverkande.

Nätverkande är roligt och givande så länge det är genuint. Jag har fått rekommendationer och referenser i rekryteringsprocesser från mitt nätverk, vilket jag är mycket glad och tacksam över. Jag tror inte ett nätverk behöver vara avgörande för ens drömjobb, däremot vet jag att det absolut är många som hittar jobb just via sina kontakter. Ett nätverk kommer hur som helst definitivt gynna en i karriären. Stort är väl bra, men jag tror starka relationer väger tyngre än hundratals ytliga kontakter, säger Ketola.

Jag önskar jag hade haft en klarare målbild att aktivt jobba mot under studierna, eftersom de flesta roller som jag är intresserad av kräver erfarenhet som jag just nu inte har. Ofta handlar det om 2-3 års arbetserfarenhet inom ett specifikt område, fortsätter hon.

Josefine Westerlund, 25, anser att nätverk är bra på flera olika sätt. Man når ut till fler människor som i sin tur ger mera möjligheter. Hon berättar att hon hittat jobb mest via vänner och bekanta, men även genom att söka på Internet. Om man har ett stort nätverk är man inte så begränsad. Man har ett socialt umgänge, och får tips på saker man undrar över samt att man kan hjälpa andra. Enligt min åsikt är nätverk nog till stor nytta.

Mina förhoppningar om framtidens jobb är att det ska finns mer utav dem, och mera möjligheter för var och en att kunna jobba med sitt drömyrke. Jag är orolig över hur framtiden ser ut om alltmer blir automatiserat, för folk blir i så fall utan arbetsuppgifter.

 

 


Text: Sandra Norrman
Bild: Hannah Kjellman