SupportMe: #SupportYourLocals

Nu är det svåra tider för de flesta företagen och det gäller att tänka i nya banor för att hålla sig på benen. Vi vill därför lyfta fram några av våra lokala företag i Vasa. Vi pratade med Carola Svahn-Salomäki på Karisma, Kenny Sundqvist på Loftet och Johanna Kuoppamäki på Liisa Koski för att höra hur de tacklar situationen just nu.

 


 

Karisma: Carola Svahn-Salomäki

 

Kan du berätta kort om företaget?

– Företaget heter Karisma och vi är en klädbutik mitt i centrum i Vasa. Här har vi varit i 30 år redan. I butiken har vi ett brett urval skandinaviska märkeskläder och accessoarer.

Med tanke på omständigheterna, vilka åtgärder har ni tilltagit? 

-Vi koncentrerar oss mycket på personlig betjäning och att kunderna ska få se produkterna i verkligheten i vår butik, men nu måste vi tänka utanför den boxen. Som tur är så öppnade vi vår webbutik i september så via den har vi möjlighet att sälja och betjäna även om folk inte har möjlighet att komma in till butiken. Vi har även börjat med hemkörning av kläder man beställer via webbutiken och hemprovning av plagg. 

Vad får er att fortsätta tänka positivt och känna framtidstro?

-Framförallt stödet jag får av kunderna som kommer in till butiken, de som hör av sig via sociala medier och via webbutiken. Jag får så mycket energi av dessa som tar kontakt på något sätt, det berör. Jag får även stöd av många inom samma bransch som jag, sådana som sitter i samma båt så att säga. Jag tror att det är viktigt att man håller sig positiv och håller i rutinerna så gott man kan, man måste ju bara gå igenom det här och så är det ju för alla. Det känns även viktigt för mig att hålla i mina nätverk och hoppas på att när allt det här är förbi finns det nya fräschare affärsidéer att använda sig av. Om man ska se någon god sida av det här så tror jag att världen kommer att förändras, t.ex. produktionen på många håll kommer säkert att fokusera mera på hållbarhet.

 


 

Restaurang Loftet: Kenny Sundqvist

 

Kan du berätta kort om företaget?

-Loftet är en restaurang som främst har lunchservering, men också catering. Under samma företag har vi också Hemgårdens choklad, som gör handgjorda konfekter här i stan. Restaurang Ädelbragd i Oravais är också ett företag vi samarbetar med. Vi har alltså olika ben som vi står på.

Med tanke på omständigheterna, vilka åtgärder har ni tilltagit? 

– Det är många frågor man funderar på, allt har sist om slutligen gått ganska snabbt. Vi har blivit tvungna att anpassa oss efter situationen, så take-away har vi försökt göra mera av nu. Vi har även börjat med hemkörning på eftermiddagarna på så sätt att vi kör ut mat i den radie vi anställda på loftet bor i när vi far hem från jobbet. Detta för att minimera extra kostnader och göra det så pass effektivt som möjligt. Vi ska även börja köra ut av vår choklad med matbeställningen, om folk vill ha som efterrätt!

Vad får er att fortsätta tänka positivt och känna framtidstro?

-Man vill ju inte tro att denna situation ska pågå hur länge som helst. Man måste tro att alla gör sitt bästa för att detta ska gå över så snabbt som möjligt och att alla även tar sitt ansvar. Sen när det hela vänder så är det bara att hoppas och tro att folk vill göra annat än att bara vara hemma, att suget för att komma ut och träffa vänner och kollegor finns. Vardagen kommer i något skede! 

 


 

Liisa Koski: Johanna Kuoppamäki

 

Kan du berätta kort om företaget?

-Liisa Koski är en över 100 år gammal delikatessbutik och vi säljer kvalitetskaffe, te, choklad, gåvor och allt möjligt gott. 

Med tanke på omständigheterna, vilka åtgärder har ni tilltagit? 

-Nu inför påsken så kommer vi börja med gratis hemkörning, vilket innebär att kunderna kan beställa på förhand och vi levererar varorna!

Vad får er att fortsätta tänka positivt och känna framtidstro?

-Kanske mest det att vi faktiskt har helt bra med kunder ändå just nu. Folk sitter hemma och jobbar och så kommer de på att de vill muntra upp sig med lite gott kaffe. Vi har haft bra dagar hittills, men det är ju oroliga tider och man vet ju inte hur det blir i fortsättningen. Men jag försöker ta en dag åt gången.