Satsa på välmåendet och orka bättre

 

Trots sommarvärmen och ljusa dagar upplever många en trötthet som inte försvinner. Det är dags att stanna upp och lyssna på vad kroppen behöver. Coach Carina Granö-Träskelin berättar vad vi kan göra för att må bättre.

Det är många som känner sig väldigt trötta efter året som har gått. Det har varit en osäker tid och man har inte kunnat veta vad framtiden bär med sig. Hela tiden har man fått ta in nya intryck och nyheter. Tröttheten har hållit i sig, och det tär på kroppen.

Carina Granö-Träskelin, certifierad coach och vd vid Wasa Wellness, berättar om vad som är viktigt att tänka på framöver när tröttheten känns tung. Kroppen är nämligen väldigt klok – den säger ifrån när den inte orkar längre. 

– Det här handlar om ett individuellt ledarskap – kör inte över dig själv, utan se till att du får den näring och energi som du behöver för att orka. När det inte finns någon som säger till dig vad du behöver, måste du själv veta vad du och din kropp behöver. Om du vill sova mer – gör det! Ta powernaps om du känner för det. 

Det ekonomiska, fysiska och psykiska bör också vara i balans för att man ska må bra och orka arbeta. Granö-Träskelin ger tips på vad man kan göra för att bättre ta hand sig själv och sitt välmående under arbetsdagen.

– Skriv ner tre saker på din lista över saker som du ska göra. När du har gjort dom kan du lägga till saker om du känner att du har energi över, men det är också viktigt att du kan känna att tre saker på din lista är tillräckligt. Här handlar det om att sätta gränser åt sig själv.

Det är bättre att göra flera kortare listor än att göra en enda lång lista med saker som ska göras. Listor är bra för att organisera ens arbete, men det kan lätt leda till en onödig stress över att alla sysslor på listan ska göras innan arbetsdagen är klar. Vidare poängterar Granö-Träskelin vikten av att sova tillräckligt och få motion och frisk luft. Syre och motion sätter igång hjärnan, och ger mer energi.

Liksom det individuella välmåendet, är det också väldigt viktigt att arbetsplatsen mår bra och ger energi. Granö-Träskelin ger exempel på olika saker man kan göra för att kolla läget med sina medarbetare.

– Tillsammans med kollegorna kan man exempelvis ordna en blankett där man antecknar sitt eget mående. Det kan inkludera den fysiska, emotionella, spirituella och mentala energin. Man checkar av med varandra en gång i månaden och berättar hur det har gått. Sen kan man komma överens om tre saker som man ska jobba på tills nästa gång.

 


Är du intresserad av coachning för dig eller ditt team?
Ta kontakt i chatten eller mejla info så hjälper vi dig vidare.