Så förbereder du dig inför jobbstarten i höst


Semestern börjar lida mot sitt slut och jobbet kallar igen. Coach Carina Granö-Träskelin ger dig 4 saker att tänka på då jobbstarten närmar sig.

 

1. Varva upp långsamt. På samma sätt som vi stegvis trappar ner inför en semester, behöver vi också långsamt varva upp och komma i rätt läge för jobb igen. Om du har möjlighet att själv planera dina arbetsdagar, tänk då på att inte ta det tuffaste mötet eller den viktigaste dealen genast den första veckan efter semestern. Risken är annars stor att du spänner dig hela din semester då du vet att en fullbokad kalender väntar redan de första dagarna.

2. Det är inte “som vanligt” denna höst. Det är många som återvänder till kontoret för första gången efter flera månaders distansjobb. Det blir kanske första gången man jobbar ihop igen som ett team på samma fysiska ställe. Då gäller det för var och en att vara lyhörd och låta det ta sin tid. Finns det en möjlighet att långsamt vänja in och kanske t.o.m. dela upp tiden på kontoret?

3. Kommunicera med varandra. Först nu i höst kommer vi att verkligen se följderna av coronapandemin. Som läget ser ut just nu, kan vi sannolikt vänta oss flera permitteringar och uppsägningar. Samtidigt är allting väldigt osäkert. Det här ställer stora krav på såväl ledare som övriga teammedlemmar. Det finns många frågor, men nödvändigtvis inte svar på allt. Om du som ledare är osäker och inte har alla svar, säg det då högt istället för att vara tyst och gruva på funderingar för dig själv. Tystnad kan leda till onödiga spekulationer och misstänksamhet.

4. Ta hand om din personal. Det här hänger tätt ihop med punkt 4. Fråga din personal eller din kollega hur de egentligen mår. Lyssna in svaren. Det här gäller precis alla i personalen. Vi kan sannolikt vänta oss en tuff höst både mentalt och ekonomiskt. Ifall permitteringar och uppsägningar blir aktuella på din arbetsplats, behöver du som arbetsgivare komma ihåg att ta hand om din personal. Det gäller både de som måste sluta, men också de som stannar kvar. En del kan känna skuld över att de får behålla sitt jobb, medan andra måste sluta.


Är du intresserad av coaching eller gruppcoaching för ditt team?
Ta kontakt i chatten så berättar vi mera.