När är det dags att logga ut från jobbet?

 

Mobilen plingar till. Aviseringar om jobbmail i inkorgen och nya meddelanden i jobbets chattgrupp. Gränsen mellan arbetsliv och privatliv suddas ut när jobbet tas med hem i mobilen. Vad är viktigt att tänka på, när jobbet följer med i fickan hem?

När arbetsdagen är slut och det är dags att gå hem, kommer de flesta att ta hem jobbet i form av sin smartmobil eller dator. Vi är ständigt tillgängliga online, och en del fortsätter att vara uppkopplade till jobbet när de kommer hem. Digitaliseringen på flera arbetsplatser fick en ordentlig skjuts i samband med coronavåren. Våra arbetsplatser byttes ut mot hemmakontoret. Gränsen mellan arbetslivet och privatlivet blev allt mer suddig. 

För många kan det kännas som en självklarhet att man inte kollar mailen under privattid, medan andra gärna vill ha mer flexibilitet i sitt arbete och kan göra arbetsuppgifter på fritiden. En del jobbar internationellt, och får därför meddelanden av kollegor i andra tidszoner.

Vad är då viktigt att tänka på, när jobbet följer med hem? 

Från ett ledarskapsperspektiv bör man bestämma vilka kanaler som gäller för jobbärenden. Reservera en kanal för jobbfrågor och eventuellt en för social kontakt. Sätt begränsningar för vilka tider dessa kanaler används. Kom överens om mail- och mobilpolicyn och kommunicera tydligt till medarbetare om vad som gäller. Framförallt bör man se till att kommunikationen koncentreras till arbetstid.

Det är redan ett vanligt problem att man arbetar utanför arbetstid. Akademiker jobbar 10,4 timmar gratis per vecka, enligt Statistikcentralens undersökning 2014. I en annan undersökning gjord av fackförbundet Pro från 2018, framkommer det att chefer och experter i teknologiindustrin jobbar en halvtimme gratis per vecka. Det finns flertalet risker med att inte ta upp dessa frågor. Så kallad grå övertid – arbete under fritiden – leder till lägre lön och sämre pension, men även utbrändhet och sjukskrivningar. Vi behöver tid för att återhämtning. Genom att begränsa arbetet till arbetstid, och tydliggöra gränserna blir fritiden mera påtaglig.

Sociala medier fyller upp en stor del av vår vardag. När jobbet tar plats i dina sociala kanaler leder det till en hel grå övertidsarbete. Logga ut från jobbet när arbetsdagen är slut. Om du får mail – är ärendet brådskande? Om inte, då kan det säkert vänta tills nästa dag.

 


Text: Sandra Norrman
Bild: Hannah Kjellman