Några tankar inför din semester

För många är juli en semestermånad. Kanske du redan har inlett din semester eller kommer snart att gå på semester? SupportMes coach Carina Granö-Träskelin listar 5 saker att tänka på inför semestern.

1. Trappa ner stegvis

Allt för ofta försöker vi förändra världen strax innan semestern börjar. Vi bygger upp en målsättning om att allt ska bli klart innan vi kan ta ledigt. 

Men vi har alla säkert projekt och uppgifter som väntar. Avsluta det du har på gång just nu ordentligt och tänk efter vad och vilka uppgifter du kan med gott samvete spara till efter semestern. 

Om det bara är möjligt, planera in din semester så att du kan stegvis trappa ner och på så sätt undvika att du är helt slutkörd då semestern väl inleds. Det kan vara kortare arbetsdagar eller andra sätt som hjälper dig att varva ner.

2. Sänk på kraven

Vi bygger lätt upp höga förväntningar och krav för hur vår semester ska vara.

Försök istället att tänka på vad som är viktigt för just dig och vad du behöver just nu för att kunna koppla av. Vad vill du ha ut av din semester?

Vi är nämligen alla olika och behöver olika saker för att koppla av och återhämta oss. En del vill till exempel läsa medan någon annan istället vill ut på havet eller vill tillbringa en dag på stranden. 

3. Våga förändra

Behöver det alltid vara det samma traditionella programmet år efter år? Vi ska inte vara rädda för att bryta mönster och att förändra. 

Har du familjen runt dig, se till att alla känner att de får in sådant program som de vill göra och behöver för att koppla av. 

Vi tycker om olika saker och därför kan det också vara bra att ibland dela upp tiden. Kan du få in tid också bara för dig? Känn efter vad som är rätt och bra för just dig.

4. Ha tråkigt

Ett alltför späckat schema under semestern skapar förväntningar, krav och stress.

Våga därför också ha tråkigt mellan varven. Att bara vara och inte göra någonting alls. 

Då du har tråkigt föds nämligen kreativitet.  Då du är kreativ, börjar du också småningom få nya idéer och samtidigt laddar du dina batterier.

5.
Fokusera på möjligheterna

I dessa coronatider tänker vi lätt på ställen eller släktingar som vi inte kan för tillfället besöka. Men fokusera inte dina tankar bara på vad allt du inte kan göra. Tänk istället på vad allt som är möjligt att göra.

Ta vara på möjligheterna!

Nu har du också en chans att hitta och besöka nya ställen. Hitta nya pärlor – de kan finnas närmare än du tror.


Ett roligt tips: Gör en mindmap tillsammans med din familj – alla får säga sin åsikt och sina önskemål om kommande semester. Tillsammans bygger ni upp en fin semestertid.


Har du funderat på coaching? Har du frågor om Carinas tjänster?
För närmare info, prisuppgifter och bokningar ta kontakt i chatten eller per e-post info@supportme.fi.