Låt kreativiteten flöda – det hjälper dig på jobbet

 

Människor är i grund och botten kreativa varelser – men ibland sinar energin och intresset. Vår kreativitet är kopplad till vårt välmående och även till vår hälsa. Coach Carina Granö-Träskelin berättar hur du kan öka din kreativitet.

 

Kreativitet handlar om att göra något nytt – det behöver inte betyda att man uppfinner hjulet på nytt, utan det kan vara ett nytt sätt att göra någonting. Till exempel ett nytt sätt att knyta en blomsterkrans, att skriva en bok, eller ett nytt sätt att leda ett möte. Man använder de resurser man har till sitt förfogande och gör något annorlunda av det. 

 

Trots distansarbete och en rådande coronakris har produktiviteten inte minskat så mycket som man hade befarat. Däremot har kreativiteten fått lida ordentligt.

 

– När vi arbetar tillsammans i grupp med andra människor är vi mer kreativa, berättar Carina Granö-Träskelin, certifierad coach vid Wasa Wellness. Under tiden som folk har arbetat på distans har man haft väldigt lite omväxling i miljö och sällskap, vilket hämmar kreativiteten. 

 

Enligt Julia Cameron, författaren till boken The Artist’s Way, föds människan med kreativitet. Barn är ofta väldigt kreativa med att hitta på och göra saker. Senare i livet börjar vi jämföra oss med andra, och tappar därmed vårt självförtroende. Kreativitet är en viktig del av vårt liv – det stärker vårt välmående på ett bra sätt. Om vi tappar vår kreativitet, så tappar vi en stor energikälla.

I dessa tider är det många som känner att de saknar energi. Vi vet vad vi ska göra, och vi har klara arbetsuppgifter, men energin saknas på grund av den osäkerhet som råder kring framtiden.

 

Hur får man då tillbaka kreativiteten? 

 

– Det finns olika sätt att vara kreativ – du kan måla, dansa, sjunga, musicera. Det viktiga är egentligen inte resultatet, utan processen. Vi är ofta alltför fokuserade på resultatet för att kunna njuta av processen. Det som är svårast för oss människor är att släppa taget. Det blir nog bra fastän man inte vet hur det kommer att bli – det är bara låta det komma. Vi vill så gärna ha kontroll, men den stryper ju kreativiteten, säger Granö-Träskelin.

 

Även för anställda och chefen kan energin ta slut, och då kan man ta till olika lösningar för att få igång teamet. Ett möte utan agenda där ni diskuterar allt förutom jobbet kan lätta på stressen och få igång kreativiteten i teamet. Vi är bättre på att vara kreativa i grupper, påminner Granö-Träskelin.

 

Granö-Träskelin ger även tre tips på hur du kan öka din kreativitet:

 

  1. Spendera 10 minuter varje dag på konst – det kan vara att klottra i ett anteckningsblock, kolla på konst på nätet, eller helt enkelt att gå ut på en promenad i naturen.

 

  1. Rörelse hjälper till att stimulera dina sinnen. Fokusera på din hälsa och motionera – ofta ger det en energiboost som hjälper din kreativitet att kicka igång.

 

  1. Coachning. Ibland kan man behöva ta hjälp utifrån, och coachning är en typ av tjänst där du får hjälp med olika övningar och diskussioner som hjälper dig hitta din inre kreativa sida. Man kan testa olika metoder för att se vad det kan göra för individen.

 

Vill du veta mera om coachning?
Ta kontakt i chatten eller mejla oss på info@supportme.fi, så berättar vi mera.

 


Text: Sandra Norrman
Bild: Nicolina Träskelin