Kropp och själ hör ihop

Vi hör om alla fysiska fördelar, som motion ger oss. Men allt för ofta glömmer vi bort att den mentala biten är minst lika viktig. Välmående är inte bara fysiskt utan det är också mentalt, påminner arbetshandledarna Jenny Julin och Anna Nordmyr på TwoSisters Consultation. 

Vi behöver se helheten, hela människan, för både kropp och själ hänger ihop.

– Våra levnadsvanor och den fysiska hälsan påverkar hur vi mår psykiskt. I hjärnan finns delar, som motarbetar stress och dessa aktiveras vid fysisk aktivitet. Då samtidigt sker en positiv inverkan på vårt mentala välmående,  säger Anna Nordmyr på TwoSisters Consultation. 

Men det betyder inte att vi ska börja prestera eller nödvändigtvis bli idrottare. Det handlar istället om att få in lite enkel motion i vardagen. 

– Det behöver inte vara så märkvärdigt. En promenad är en bra början och det räcker också riktigt bra till att börja med, tipsar Jenny Julin på TwoSisters Consultation. 

Beroende på hur vi mår och vår situation, kan det vara olika former av motion som vi behöver.

Efter en intensiv arbetsdag, behöver vi varva ner och lugna ner oss. Då kan en stund i vår vackra natur vara allt som behövs.

– Gå ut i naturen, hugg lite ved, njut av den friska luften och lugnet, uppmanar Jenny Julin. Redan en stund i skogen eller ute på gården hjälper att varva ner. Vi har en underbar natur som många kan njuta av bara genom att gå ut på bakgården. 

Men då det känns som att man bara vill dra fötterna efter sig och orken är slut – då behöver man en liten kick i form av endorfiner, som ger känsla av välbehag. Endorfiner frigörs då man får upp pulsen och vid träning.

En promenad i vår vackra natur ger dessutom en känsla som inget gym i världen kan ge.


Vill du komma igång med enkel motion i vardagen eller hitta motivationen?
TwoSisters Consultation tillsammans med YourCoach erbjuder mångsidiga tjänster för såväl arbetsvälmående som välmående för privatpersoner.
Läs mera här.