Hur pratar du till dig själv?


Vad säger du till dig själv på morgonen när du vaknar? Hur låter din inre röst? Den inre dialogen – det är nämligen där det börjar. Det vill säga hur du pratar till dig själv varje dag och hur snäll du är med dig själv.

Du tänker kanske inte direkt på din inre röst. Men du för en inre dialog med dig själv dagligen. Därför uppmanar coach Carina Granö-Träskelin att stanna upp en stund och lyssna till den här rösten. Hur låter den egentligen? Är det en snäll och uppmuntrande röst? Eller är det en sträng röst?

Granö-Träskelin betonar att genom att du bli mer medveten om din inre röst, märker du även hur du behandlar dig själv och hur du hanterar olika situationer. Vi har en tendens att säga saker åt oss själva som till exempel “Du är en riktig idiot!”. Det skulle du aldrig säga åt din bästa vän – varför säger du det då åt dig själv? Den viktigaste relation du har i livet är med dig själv – glöm aldrig det!

– Ingen av oss är perfekt utan det handlar snarare om att hela tiden öva på att bli snällare med sig själv.

Enligt Granö-Träskelin finns det flera olika sätt att träna sin inre röst och samtidigt stärka sig själv.  Ett knep är att hitta rutiner som fungerar och hålla fast vid dem. 

Vissa har till exempel speciella morgonrutiner, som är nödvändiga för att få en bra start på dagen. Varför inte inleda dagen med en tanke på hur du vill att din dag ska bli? 

Carina påminner om att inte glömma bort grundbehoven såsom sömn och kost. 

– Sömnen korrelerar i allra högsta grad med vår inre dialog. Tröttheten gör oss irriterade och vi ser enbart brister. Vårt seende smalnar av. Då har vi nog inte en så snäll röst som talar till oss. 

Enligt Granö-Träskelin påverkar brister i våra grundbehov också kommunikationen i största allmänhet. Det är inte till exempel så lyckat att tala med en person som är hungrig. Budskapet kommer helt enkelt inte att gå fram då tankarna är på annat håll. 

Känns det ändå svårt att hitta en snällare inre röst på egen hand, kan en professionell coach vara ett stort stöd. Man kan då tillsammans nysta fram det som hjälper att hitta en tryggare inre dialog.

 


Har du frågor om Carina Granö-Träskelins tjänster?
Ta kontakt i chatten eller per e-post info@supportme.fi, så hjälper vi dig vidare. Coach Carina Granö Träskelin
Text: Yasmine Hedman
Bilder: Hannah Kjellman och Felicé Hendersson