Hur kommer våra kontor att se ut i framtiden?

 

Distansarbetet har gett mersmak för många under den senaste tiden, och det spås att hybridmodeller kommer att tas i bruk när det gäller kontors- och distansarbete. Vad betyder det för de fysiska kontoren?

För frilansare och startups har delade utrymmen som kontorshotell, coworking spaces eller hubs länge varit ett självklart val när det gäller arbetsplats. För en lägre kostnad kan man dela kontorsutrymme tillsammans med andra mindre bolag, där det ofta ingår verktyg, maskiner, internet och städning i hyran. Vissa utrymmen brukar erbjuda events och gym.

Vad är då skillnaden mellan olika typer av delade kontorsutrymmen?

Kontorshotell består ofta av flera mindre kontor som man kan hyra. Om man inte har råd eller inte vill hyra ett helt kontorsrum, och är nöjd att dela utrymme med andra finns det andra lösningar att ta till. Coworking brukar innebära en lokal där flera delar utrymmen såsom matsal, toalett och mötesrum. Hub är en mindre version av ett coworking utrymme.

Fördelarna med att dela kontor med andra är många. Främst är det låga kostnader som tilltalar yrkesfolk att dela utrymme med andra människor. Som ensam arbetstagare eller företagare kan det kännas ensamt att jobba själv, och därmed kan gemenskapen i en hub locka. I ett gemensamt utrymme skapas lätt kontakter med andra företag och arbetare. Man får utbyte i form av motivation, kunskap och kreativitet. Man kan få rådgivning i områden där man saknar expertis, och samarbeta med andra företag. Även den sociala kontakten är viktig, och man har vänner i närheten som man kan äta lunch tillsammans med.

Under pandemin har många tvingats jobba hemma, och medan en del har trivts har andra vantrivts. De flesta har ändå kunnat konstatera att en hybridmodell är att föredra där man kan jobba några dagar på kontoret och några dagar på distans. Kontoret är därför fortsatt en viktig plats för att kunna fokusera och utbyta kunskap och motivation effektivt. 

I framtiden kommer coworking och hubbar att bli en allt mer vanligare syn, och i samband med att fler personer jobbar på distans kommer behovet av delade kontorsutrymmen att öka. För personer som bor långt borta från den huvudsakliga arbetsplatsen kan en coworking hub vara en lösning för att slippa pendla. Även för personer som vill byta ut hemmakontoret mot en annan miljö kan hubbar locka. Och för frilansare och mindre företag kommer delade kontorsutrymmen att förstås fortsättningsvis vara en effektiv lösning.

 


Text: Sandra Norrman
Bild: Felicé Hendersson