Elämme tällä hetkellä todella poikkeuksellista aikaa. Maassamme vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeustila. Yhtäkkiä moni tekee etätöitä kotoa, koululaisilla on etäopetusta ja moni yrittäjä taistelee nyt toimintansa puolesta.
Sopeutuminen vaatii omaa aikansa. Mutta on joitakin asioita, mitä me kaikki voidaan tehdä helpottaaksemme tilannetta, Työnohjaaja Anna Nordmyr antaa 6 neuvoa, jotka auttavat meitä käsittelemään tämän hetkistä tilannetta.
1.Ensiksi on tärkeää pitää kiinni rutiineista vaikka työskentelee ja opiskelee kotona. Tämä ei ole helppoa ja tietenkin täytyy tehdä mukautumisia. Mutta niin pitkälle kun on mahdollista olisi hyvää esim. nousta aamulla ja syödä ns. tavallisina aikoina.
2.Pidä yhteyttä toisiin ihmisiin. Itse asiassa tämä on se tärkein neuvo kaikista. Vaikka me kaikki ollaan haijauduttu eri paikkoihin, on tärkeää, että pidämme yhteyttä toisiimme esim, puhelimitse, sähköpostitse, sosiaalisen median kautta tai muita kanavia pitkin. Jos eristäydymme täysin, paniikin tunteet kasvavat vielä enemmän.
3. Jos tunnet henkilökohtaisen notkahduksen ja tunnet, että paniikin tunteet ottavat vallan, puhu asiasta jonkun sinulle tutun tai turvallisen henkilön kanssa. Se voi olla esimiehesi, työkaverisi, ystäväsi tai perheenjäsen. Jos alat voida todella huonosti – hae ammattiapua ajoissa. Nyt on mahdollista saada apua myös netin kautta digitaalisesti.
4. Johtajana sinulla on tärkeä rooli työryhmäsi edessä tässä tilanteessa. Pidä henkilöstösi ajan tasalla. Johtaminen ei ole helppoa, jos itse voit huonosti etkä tiedä miten tilanne ratkaistaan. Jos voit huonosti – hae apua ajoissa. Varsinkin nyt on tärkeää pysyä rauhallisena ja ottaa yksi askel kerrallaan. Tällä hetkellä ei voida muuta kuin pysyä niissä tiedoissa, mitä meillä on ja päivittää aina sen mukaan kun uutta tietoa tulee. On tärkeää, että myös sinulla, johtajana, on oma foruumi, missä voi puhua huolestasi. Siihen asiaan esim. työnohjaaja voi olla avuksi.
5. Pidä huolta terveydestäsi, käy ulkona ja liiku. Nythän ei ole mahdollista liikkua ryhmässä, mutta sen sijaan hauskana neuvona on aloittaa yhteinen haaste tämän etätyöskentely ajan. Päättäkää kävellä tai juosta esim. 1 kerta / 10 min./1 km päivässä. Tällainen minikampanja antaa vähän muuta ajateltavaa kaiken keskellä.
6. Lopuksi vielä, kannustakaa toisianne. Koko tämän tilanteen ajan tulette vuorotellen tuntemaan notkahduksia ja turhautuneisuutta. Silloin on tärkeää, että autatte, tuette ja kannustatte toisianne.
Voi varata ajan työnohjaajalle SupportMe:n kautta.
Ota yhteyttä chatin kautta tai sähköpostitse info@supportme.fi