Du är din bästa vän

 

Talar du till dig själv på samma sätt som till din bästa vän? Vi har oftast lättare att vara snälla mot varandra än mot oss själva. Men du själv är din allra bästa vän, påminner coach Carina Granö-Träskelin.

Vad innebär det att vara snäll egentligen? Jo, enkelt uttryckt enligt författaren Stefan Einhorn är äkta snällhet en vilja att göra gott och omsätta denna vilja i handling. 

Att vara snäll mot sig själv är inte lätt alla gånger. Vi ställer ofta stora krav på oss själva och kan känna påtryckningar från omvärlden. Det är många “borden” och “måsten”.  

– Vi tänker nog på vad alla andra tycker och vill. Men hur ofta tänker vi egentligen på vad vi själva vill? Med alla dessa måsten och krav, blir snällheten mot oss själva lidande, säger Carina Granö-Träskelin, som är certifierad coach vid Wasa Wellness. 

Hon framhäver att en snällhet mot sig själv handlar inte om att vara självisk. Det handlar snarare om en omtanke för dig själv. Du ska vara din egen bästa vän, men istället händer det att man behandlar sig själv som sin värsta fiende. 

– Tänk på hur du talar till din bästa vän. Vad säger du till hen? Hur tröstar eller berömmer du hen i olika situationer? Tänk sedan på dig själv, använder du en likadan ton till dig själv?

Snällhet kan ses som ett av recepten till välmående. Det betyder att få in snällhet mot sig själv i sin vardag. Många har startat det nya året med strikta vanor. Men det tar snabbt bort lusten och en ny sund vand blir istället ett måste. Med andra ord ett till krav på dig själv. 

– Tänk istället att du ändrar dina vanor för din omsorg om dig själv. Känn efter hur du faktiskt mår bra av den nya vanan. Att ändra infallsvinkel kan göra stor skillnad, förklarar Granö-Träskelin.

Det är naturligt för oss att vara snäll mot andra personer. Däremot kan man behöva öva på att vara snällare mot sig själv. 

– Öva i smått för att du ska få det att hända. Börja med att fråga dig själv: “Vad mår jag bra av?” och “Vad tycker jag om att göra?”. Med hjälp av svaren kommer du vidare en bit på vägen.

Om du vill fördjupa dig i det goda med snällhet så rekommenderas boken Konsten att vara snäll skriven av Stefan Einhorn. En bok fylld med klokhet!


Vill du veta mera om coachning?
Ta kontakt i chatten eller per e-post info@supportme.fi, så berättar vi mera.