Dialog: Undvik svarta skärmar under digitala möten

Dialogs dramapedagoger: Anna Moberg, Lotta Ventus och Jenny Holm

 

Börjar du vara trött på att leda möten där du möts av svarta rutor? Känns det som om du föreläser till din egen powerpoint-presentation? Men att slå på kameran under ett digitalt möte är inte alltid så lätt. Det här är någonting som Dialog kan hjälpa arbetsgemenskaper att bli mera bekväma med. 

Dialogs dramapedagoger Jenny Holm, Anna Moberg och Lotta Ventus drar workshoppar för arbetsplatser där man uttryckligen jobbar med att slipa på de digitala kommunikationsfärdigheterna.

Tänk dig ett vanligt fysiskt möte där ni sitter runt mötesbordet på jobbet. Du håller inte en spegel framför ditt ansikte eller gömmer dig bakom ett papper medan du talar till de andra mötesdeltagarna. Istället ser ni på varandra och reagerar på vad de andra säger. Ni nickar, ler, skakar på huvuden eller uttrycker andra reaktioner och känslor. 

Men i ett digitalt möte är det inte alls ovanligt att du möts av både svarta rutor och din egen videobild. 

– Om du möts av en svart skärm, är det tungt att såväl leda som att delta i mötet. Du har inte en chans att uppfatta ifall de andra mötesdeltagarna alls hänger med eller hur de reagerar på det du säger. Är de alls där?, säger Jenny Holm. 

Genom att alla deltagare har sina kameror påslagna under mötet skapas en större känsla av närvaro. En känsla av att ni träffas ansikte mot ansikte.  

Enligt Dialog kräver ett digitalt möte att du nästan blir övertydlig för att de andra mötesdeltagarna ska kunna tolka det du säger, eftersom största delen av kroppsspråket filtreras bort. 

– Vi skapar närvaro genom att vi ser på varandra. Svarta rutor förmedlar inte ansiktsuttryck, känslor och reaktioner. De förmedlar heller inga gensvar eller bjuder in till diskussion. Du tappar snabbt själv också den röda tråden då du pratar, säger Lotta Ventus.

– Checka in då mötet börjar. Hälsa på varandra och visa att ni finns där, fortsätter Anna Moberg. En påslagen kamera ställer även krav på engagemang under mötet. Du måste fokusera och kan inte smita undan för att göra någonting helt annat. 

Om det inte känns bekvämt att se sin egen videobild, kan man prova på att ändra på inställningarna i det digitala mötet, påminner Dialog. Det finns givetvis också tillfällen då kameran kan vara av och det är kanske till och med arrangörernas önskan. 

I en tid av social distansering får kommunikationen med varandra en ännu större betydelse. Därför är det så viktigt att försöka skapa en större känsla av närvaro och engagemang då man möter varandra digitalt.


Vill du veta mera om Dialogs workshoppar? Dialog erbjuder även digitala workshoppar.
Ta kontakt i chatten eller per e-post info@supportme.fi, så berättar vi mera.