Det ska alltid finnas tid för ett tack

Många team har jobbat på distans redan en längre tid och situationen fortsätter att dra ut. Nu mer än någonsin behöver var och en inom teamet få bekräftelse. Ett tack och, att bli sedda för det jobb som görs. 

Carina Granö-Träskelin, som är certifierad coach, påminner om hur viktigt ett tack är för var och en av oss. Ett tack ska man allra helst ge ansikte mot ansikte, men i dagens läge med distansjobb betyder det i praktiken antingen via Zoom, Teams eller andra virtuella mötesprogram, säger hon. 

– Ett tack betyder så mycket. Då du får ett tack får du bekräftelse på att det arbete som du gör faktiskt har betydelse. Att du har en roll i helheten och det har uppmärksammats. 

Granö-Träskelin lyfter fram några punkter som kan vara bra att tänka på då det kommer till att uppmärksamma teamet eller en medarbetare. 

  • Tänk på att vara specifik då du tackar och inte bara säga “Bra jobbat!”. Förklara lite närmare vad det var för ett jobb som var bra gjort. Varför gjorde din kollega dig glad? Lyfta upp konkreta saker.
  • Visa också tacksamhet för varandra inom teamet. En tacksamhet för att ni får vara ett team just nu. Det är många som jobbar ensamma och som inte har ett team som stöder upp. Tacksamhet skapar också samhörighet.
  • Ett tack kommer att sprida sig som ringarna på vattnet. Får vi ett tack, är sannolikheten också större att vi tackar andra. Ett tack smittar av sig.  I dessa tider då mycket sker på distans via skärmar, blir det speciellt viktigt att lyfta fram saker som tar fram det positiva då små gester och miner inte syns via skärmen.
  • Håll också tacket vid liv. Det ger oss energi. Vad är jag tacksam för just idag? Det här tar bort fokuset från det negativa eller att grubbla över sådant som har hänt. Det finns mycket vi kan vara tacksamma för. Det behöver inte vara stora saker. Vi kan till exempel vara tacksamma för det fina vintervädret.
  • Ha som utgångspunkt att se dina kollegor och andra individer som positiva individer, då sänks också din egen stressnivå och du är inte ständigt på din vakt. Det här kommer även att stärka teamet. Blir du irriterad, försök att fokusera på de goda egenskaper hen har.  Och du, kom ihåg – allt som du tänker är faktiskt inte sant -eller hur?
Coach Carina Granö-Träskelin (Foto: Jacob Åberg)

Vill du veta mera om coachning?
Fråga i chatten eller mejla oss på info@supportme.fi.