Det här med kontakter och nätverk

Jag har förmånen och glädjen att träffa många olika människor i mitt arbete idag. Och jag älskar det! Om det är något jag upptäckt de senaste åren är att jag faktiskt stormtrivs i stora folksamlingar.  Jag gillar sorlet och känslan av att det händer massor. Om jag alltid varit så? Nej, faktiskt inte. Jag, om någon, har haft stor scenskräck, blygattacker och stammat mig fram. Jag har haft svårt ibland att hitta min roll och plats på ett främmande ställe med många människor. Det var en gång i tiden. 

 

För ca 28 år sedan satt mina föräldrar på ett föräldrasamtal där också min blyghet och mitt “dåliga självförtroende” kom upp. På den tiden var man inte med som elev – så som man är idag. Jag minns ännu min jeansskjorta med röda ärmar och jeansen som jag sparat till, ett par Lewis 501:or, och känslan av att alla hade fel. Jag hade inte dåligt självförtroende. Jag visste vad jag ville. Jag hade bara inte hittat min roll eller min plats. Hade någon sagt “nätverka” på den tiden så hade man kanske blivit utskrattad. 

 

“Men om man inte vill vara på sociala medier?”, frågar en kille mig under en föreläsning. Han är ung, har framtiden framför sig. Han funderar på karriär och kontakter. Och har svårt att veta hur han ska gå vidare – måste man finnas i varje kanal? Samtidigt frågar också en yngre deltagare nästan samma sak. “Men om man inte kan allt som efterfrågas i annonsen, hur gör man då?” Under en annan föreläsning kring nätverk och personlig branding får jag lite samma frågor – “alla pratar om kontakter och nätverk, jag har inga”. Mitt svar var då “inte jag heller”. För jag hade ungefär noll kontakter i början av mitt arbetsliv. Men jag skapade dem ovetandes, vilket var en väldigt bra strategi så här i efterhand sett. 

 

Idag är det ett faktum att en allt större branding även på personligt plan sker på nätet och i sociala medier. Man skapar bilder av sig själv, skapar budskap och en image som inte ersätter men kompletterar en cv och traditionella ansökningar. Faran här är om man skapar en bild av något man egentligen inte är eller står för. Det syns nämligen i det fysiska mötet det också. Där handlar det fortfarande också om det första intrycket. Inget slår ett fast handslag (när man får börja ta i hand igen), en glad uppsyn, sprudlande tankar och förslag och ett dedikerat samtal mellan två människor i rekryteringssammanhang. Ibland tror människor och framför allt arbetsgivare att en intervju handlar om att “sätta någon på pottkanten”. Det är det verkligen inte. Det handlar om ett samtal och en förmåga att få fram vem den blivande anställda är, vilka värderingar man har och vilka drivkrafter som man styrs av. Det handlar om att se människan och skapa en positiv upplevelse. Ingen skall behöva komma ut efter en intervju och vara ledsen eller upprörd. Tvärtom. 

 

Då kommer vi till nätverkande.  Det fanns en gång i tiden då jag trodde att det betydde att jag gick på varje tillställning jag bjöds in till. Beroende på var man är i livet så kan ju det vara trevligt också! Men att skapa kontakter den vägen är nog inte heller alla gånger det lättaste och mitt i livet kan det dessutom vara energikrävande. Och så skall det inte vara. Jag skulle nästan säga att föreningsaktiviteter, att träffas i sammanhang där man brinner för något är det bästa sättet att nätverka ärligt. Och där skapas en djupare relation. Att hitta sammanhang där man inspireras och kan inspirera tillbaka. Att våga söka sig till nya former av grupper där man är intresserade av samma sak eller i samma skede i livet så ger ett magiskt relationsbygge. 

 

Ingen är färdig någonsin – det är en skön känsla! Just därför skapade vi också Better Together by Bertills&Jung. Där har vi ett nätverk som är oberoende plats och bakgrund men där livsfrågorna och livsskeden är förenande. Vi tror att det är ett nytt och öppet sätt där man jämlikt kan delta, få stöd, pepp och framför allt bygga nya relationer. För visst är det så att man sist och slutligen är bättre tillsammans.

 


Affärs- och mentornätverket
Better together by Bertills & Jung
– en community för alla som är intresserade av att bygga på sin kunskap och träffa nya människor som kan leda oss vidare.

 

Kika här för mera information och hur du kan gå med i nätverket.