Det här med att släppa taget

 

Mina yngsta barn älskar Frozenfilmerna och jag har inte ens på koll hur många Frozendockor vi har hemma. “Let it go” sjunger den yngsta och leker Elsa framför spegeln med en plastmikrofon i handen. Hennes lockar faller sött framför ansiktet och runt munnen lyser spår av att hon igen inventerat frysen och ätit glass. Som barn är man ganska bra på att leva i stunden. Att leva här och nu med alla känslor som finns på skalan. 

 

I morse regerade just den tanken hos mig. Vad betyder egentligen det strategiskt att släppa taget? När gör man det när det kommer till vissa kärnfrågor och vad betyder det? Samtidigt som jag skrev en kommunikationsstrategi för en kund så malde tankarna på kring vad det betyder att egentligen att släppa taget om något? Kill your darlings, brukar jag använda under föreläsningar. Låter lite flashigt och dramatiskt, eller hur! Att släppa taget betyder ju inte att man inte är envis nog  -snarare att man tar ett smart drag. Livet smärtar överallt ibland. Och då är det det svåraste man kan göra: släppa taget och acceptera. 

 

Min coach Carina jobbar stenhårt med att stötta mig i att acceptera, bli bättre på det. Och när man accepterar saker som händer, då frigörs också en energi. Det var egentligen det som hänt mig på senare tid. Att acceptera betyder inte att man gillar det, men att man kan vila i det. 

 

Det ska erkännas. Jag är envis som synden ibland, som pappa sa. Men jag är och har alltid varit en ältare i livet. Främst i privatlivet men jo, också i arbetslivet. Mycket tid och energi har gått åt till att älta mig igenom saker, avundats andra som kunnat släppa taget och gå vidare. Men jag har blivit bättre, vill jag påstå. Idag är en av våra stora styrkor att känna in omvärlden systematiskt och ständigt spåna på vad det betyder för våra kunder och samarbetspartners. Och för oss själva. 

 

Just nu pågår inte enbart semesterfeelis, sommar och sol. Just nu pågår efterspelet efter en lång tid i kris. Just nu börjar vi se hur flyttningstrender, konsumentbeteende och värderingar faller på plats. Hur vi kan anpassa våra verksamheter enligt det som händer efter kris. När tröttheten har ramlat över och man börjar stiga upp igen. När många arbetsplatser inte längre tar emot alla anställda samtidigt på jobb. När man ska boka och planera in var man jobbar. När halva gänget vill en sak och andra halvan ett annat. När många saknar kaffestunderna och skrivbordet och andra älskar distansjobb. Hur får man ihop det då?

 

I det läget handlar det också om att lyssna och agera – testa sig fram. Släppa taget om hur det var eller borde bli. Låta det svaja en stund för att se till att det landar efteråt. Med att låta det svaja menar jag inte att det skulle handla om att inte agera eller ta aktiv part i förändringar. För det skall man akta sig för.  Utan mera om att vara öppen och transparent med att organisationen försöker hitta sig själv. Och det är en spännande resa i sig. 

 

Så hur gick det med Elsa och Frozen hemma hos oss?  Dockorna och barnen sjunger vidare framför spegeln. På olika språk dessutom. “Slå dig loss, slå dig fri” halvskriker treåringen med inlevelse. Jag är beredd att tro hennes dramatiska och fria känsla. Och för att bli fri att ta itu med nästa utmaning och livet – så måste man helt enkelt acceptera och gilla läget.