5 skäl att jobba utomhus i sommar

5 skäl att jobba utomhus i sommar


Jobba effektivt i sommar samtidigt som du njuter av solen och värmen – byt ut skrivbordet mot naturen! Vi ger dig fem skäl till varför det är en bra idé.

En allt tydligare trend är att medarbetare väljer sin arbetsplats enligt sin arbetsuppgift, vilket betyder att arbetsplatsen alltmer varierar. Många är vana att sitta vid ett skrivbord, och antar att det är så kontorsarbete ska se ut. I samband med pandemin har denna föreställning utmanats då många har jobbat hemifrån på distans. Vi har insett att det går att jobba nästan överallt. Vi ger dig fem skäl till varför du kan jobba utomhus i sommar – med gott samvete.

1. Frisk luft och dagsljus. Som bekant gör frisk luft och dagsljus susen för ditt välmående. Syre ger din hjärna energi att orka jobba, och solljuset gör oss piggare. Även om du sitter fast på ett kontor under dagen kan du passa på att ta en kort promenad runt kvarteret när tiden tillåter. Tjugo minuter utomhus är tillräckligt för att förbättra hälsan och humöret.

2. Minskad stress. Forskningen visar att stressnivån går ner när man befinner sig i naturen. Att vistas i en naturmiljö har en lugnande effekt, vilket gör att man slappnar och återhämtar sig mentalt bättre. Om du ofta känner dig stressad, på kontoret eller hemma, är det en bra idé att ta en tur utomhus för att ta en paus eller jobba på distans.

3. Ökar kreativiteten och produktiviteten. Den nya arbetsmiljön och närheten till naturen stimulerar kreativiteten, och därmed även produktiviteten.

4. Hälsosamt för sinnet. Andra positiva hälsoeffekter som följd av att vistas ute är ökat välbefinnande, minskad inflammationsnivå, mer energi, bättre minne och kognition. Man mår helt enkelt bättre både fysiskt och psykiskt, vilket betyder gladare arbetstagare.

5. Bra för omväxlingens skull. All typ av omväxling är bra för kreativiteten och produktiviteten, och speciellt naturmiljöer och utomhusmiljöer ger en bra kontrast mot den vardagliga kontorsmiljön eller hemmakontoret. Det känns också roligare att få lite variation i vardagen.

Källa