5 kommunikationsmissar att undvika när du söker jobb

 

Kroppsspråk och de första sekunderna vid ett första möte avgör till stor del hur man uppfattar personer. Vi listar fem missar som du vill undvika under en arbetsintervju.

 

Jobbsökning kan ibland vara en lång process bestående av flera olika moment – en av dem är vanligtvis en intervju. Det gäller att förbereda sig väl inför en arbetsintervju, men det mesta hänger på första intrycket. Redan efter sju sekunder har vi en bestämd bild av hur en person är, vilket sen kan vara svårt att ändra på. Därför är det första intrycket väldigt viktigt och avgörande för hur intervjun fortsätter. 

Kroppsspråk och kommunikation är saker man kan öva på inför en intervju. Affärstidningen Forbes listar fem missar i kommunikationen som du bör undvika under en arbetsintervju;

 

1. Stressat eller nervöst kroppsspråk.

Vi kommunicerar till största delen via kroppsspråk. Trots att situationen kan göra en nervös eller stressad är det viktigt att man försöker vara ledig och bekväm i kroppen. Håll även ögonkontakt med den du talar. Undvik att göra nervösa gester och gestikulera alltför mycket – håll benen stilla, och slappna av i axlarna.

 

2. Svamlande prat.

Undvik att svamla och rabbla upp långa svar – ge istället korta och direkta svar. Ta den tid du behöver för att fundera på frågan, och välja ut ett kort, koncist och bra svar. Om du svamlar och talar en lång stund utan någon poäng gör det att arbetsgivaren inte får någon klar bild av vad du vill ha sagt. Öva på förhand att svara på frågor, vilket kommer att hjälpa dig att lättare komma på vad du ska säga i en intervjusituation.

 

3. Skippa ett inövat tal.

Det hjälper att öva mycket inför en intervju – men se till att inte öva in ett tal. Det märks direkt när man börjar prata om det är ett förberett tal eller inte. Det kan också få dig att prata monotont och ge intryck av att du inte är intresserad av ämnet eller jobbet. Istället, skriv ner några punkter som du vill komma ihåg och fokusera på att förmedla ditt intresse och engagemang.

 

4. Klaga inte över förra jobbet.

Att klaga över någonting, oavsett vad det är, ger en dålig bild av dig själv. Om det fanns problem på förra jobbet eller med förra chefen, kan du förmedla det på ett annat sätt utan att nedvärdera jobbet eller chefen. Berätta istället vad du har lärt dig från tidigare konflikter, och visa självmedvetenhet och utvecklingsförmåga.

 

5. Undvik lögner, även dom vita.

Överdriv inte hur gärna du än skulle vilja imponera under intervjun. Du kommer inte att vinna något på att låtsas, och riskerar istället att ge ett dåligt intryck. Se istället till att vara väl förberedd – ha koll på ditt CV, ansökningsbrev och företaget så är du redo att svara på de flesta frågor.

 


Text: Sandra Norrman
Bild: Felice Hendersson

Källa:
https://www.forbes.com/sites/ashiraprossack1/2021/05/29/5-job-interview-communication-mistakes-to-avoid/?sh=5e22d4a07a49