3 tips på hur du kan nätverka digitalt

 

Många tillställningar och evenemang har under det senaste året blivit inställda eller digitala. De platser där man ofta naturligt har kunnat knyta nya bekantskaper och utöka sitt nätverk har minskat. Men du kan fortfarande nätverka – gör det digitalt!

 

En viktigt del av många branscher är att knyta kontakter och skapa starka sociala nätverk. Ett nätverk ger många möjligheter att utvecklas och hitta nya jobb, lösningar och anställda. Idag sker en hel del nätverkande online, vilket betyder att digital närvaro är viktigt om man vill bredda på sitt nätverk. Även i tider där evenemang ställs in och skjuts fram till ett annat år, kan man ta tillfället i akt och börja socialisera online istället. 

 

Det finns många olika plattformar och kanaler att använda för att knyta nya kontakter inom olika branscher. LinkedIn är kanske mest bekant som ämnad för detta ändamål, men även på Instagram, Facebook och Twitter kan du med fördel bredda ditt nätverk.

 

Första steget ut i det digitala nätverk är att skapa en bra profil. En bild som visar ditt professionella jag, och en profiltext där du sammanfattar din karriär och ditt kunnande ger andra en tydlig bild av vem du är. Nästa steg är att ta kontakt med profiler som intresserar dig, och är till nytta för dig och ditt nätverk. 

 

Vi ger dig tre saker att tänka på när du nätverkar digitalt!

 

1. Hitta kanaler där du kan få kontakt inom din bransch eller den bransch du är intresserad av. Visa intresse och anmäl dig till digitala nätverksträffar, digitala AW och kurser. Det finns även grupper på sociala medier där du kan gå med och diskutera med andra inom branschen.

2. Fundera på ditt eget personliga varumärke. Vad har du för målsättning med ditt sociala nätverk? Vad har du för budskap du vill förmedla? När du vet vad du vill få ut av ditt nätverk, kan du börja jobba på att utveckla din profil – din profilbild, text och innehåll.

3. Var aktiv. Nätverka genom att gilla och kommentera inlägg, samt skriva dina egna inlägg. Dela artiklar. Våga skicka iväg kontaktförfrågningar, och kanske skriva ett meddelande. Det viktiga är att du knyter nya kontakter, och att du syns i andras flöde, vilket gör att andra kanske tar kontakt med dig. När du lär känna nya personer, kan du ta nästa steg och be om ett digitalt möte där ni kan utbyta erfarenheter och kunskaper.

 


Affärs- och mentornätverket Better Together by Bertills & Jung erbjuder sina medlemmar föreläsningar, ett starkt nätverk, och utbyte av kunskaper. Här kan du hitta din nästa samarbetspartner, kund eller vän!
Kontakta oss, så berättar vi gärna mera!

 

Text: Sandra Norrman
Bilder: Hannah Kjellman